Waaruit bestaat de kostprijs van een akte bij de notaris?

Waaruit bestaat de kostprijs van een akte bij de notaris?

Bij de aankoop van een huis kan de koper kampen met een aantal moeilijke vragen: Wat moet ik aan de notaris betalen?  Mag de notaris mij aanrekenen wat hij wil? Wat zijn de eigenlijke aankoopkosten? Krijg ik een afrekening? Wanneer betaal ik?  Kan ik op voorhand aan de notaris vragen wat de akte mij zal kosten?

Immo-Desk zet voor u hieronder alles graag op een rijtje:

1) Wat moet ik aan de notaris betalen? Het totaal bedrag dat u bij de ondertekening van de akte betaalt, wordt hoofdzakelijk in drie delen opgesplitst :

  • De belastingen (de registratierechten*)
  • Het ereloon van de notaris (en de btw op het ereloon)
  • De eigenlijke opzoekingskosten en administratieve kosten

2) Mag de notaris mij aanrekenen wat hij wil? Het notariële ereloon is door de overheid vastgelegd. Dit wil zeggen dat de notaris niet meer, maar ook niet minder mag vragen. ‘Notaris shoppen’ heeft dus geen zin. Het tarief verschilt wel volgens het soort van akte.

3) Moet ik nog andere kosten betalen? Bij elke akte komen er nog een aantal andere kosten kijken, zoals kadastrale uittreksels, bodemattesten, hypothecaire getuigschriften, fiscale, stedenbouwkundige en andere opzoekingen, … Bij kredieten moet er ook nog een bepaald percentage aan het hypotheekkantoor betaald worden. De kosten voor deze akten liggen daarom hoger.

Deze kosten zijn niet vast. Ze verschillen naargelang de complexiteit van het dossier, het aantal kopers, de gemeente waarin het onroerend goed wordt gekocht…

4) Krijg ik een afrekening? Voor zover het al niet spontaan gebeurt, zal de notaris u op eerste verzoek een afrekening doorsturen met de opsplitsing van het ereloon, registratierechten en aktekosten.

5) Wanneer en hoe betaal ik? U betaalt de kosten van uw dossier bij de ondertekening van de akte, in principe via een overschrijving. 

6) Kan ik op voorhand aan de notaris vragen wat de akte mij zal kosten? Indien u hem alle gegevens bezorgt, kan de notaris u, voor de meest gevraagde akten, de kosten meedelen. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

 

 

Bron: notaris.be

 

Recommended Posts