Waaraan moet jouw woning tegen 2020 voldoen?

Waaraan moet jouw woning tegen 2020 voldoen?

U heeft er zeer waarschijnlijk al over gehoord of over gelezen: 2020 wordt het jaar waarin enkele verplichtingen op renovatievlak moeten nageleefd worden. Zo niet, dan riskeer je strafpunten en loopt je woning het risico om ongeschikt of onbewoonbaar (bij 15 strafpunten) verklaard te worden.  

Voor verouderde woningen betekent dat er nog wel wat werk aan de winkel is. We sommen de verplichtingen hieronder graag voor je op:

1. Dakisolatie voorzien

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren. Dat geldt wanneer de gehele isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft.

2. Enkel glas vervangen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Doe je het meteen beter en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan word je beloond met premies.  De netbeheerder beloont met 10 euro per vierkante meter. Voer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kan je rekenen op een totaalrenovatiebonus. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

3.  Rookmelders plaatsen

Tegen 2020 moeten ook alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Het is evenwel ten zeerste aangeraden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te geraken. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de norm NBN EN 14604, reageren met een scherp geluidssignaal en van het optische type zijn.

4. Verwarmingsketels vervangen

Vervanging van oude verwarmingsketels is niet verplicht. Maar als een oud verwarmingstoestel wordt vervangen, dan moet het nieuwe toestel voldoen aan de minimumvereisten. In de meeste gevallen zal er een condensatieketel geplaatst moeten worden. Men kan ook voor andere milieuvriendelijke technologieën kiezen: warmtepomp, zonneboiler, micro-WKK, …. Een gewone hoogrendementsverwarmingsketel zal meestal niet meer voldoen aan die minimumvereisten.  Een condensatieketel wel.

Zolang uw cv-ketel niet defect is, mag uw oude cv-ketel in gebruik blijven, op voorwaarde dat uw installatie in Vlaanderen ook voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Bron: Vlaanderen.be; zimmo.be

 

 

Recommended Posts

Leave a Reply