Wat zijn de voorwaarden om te genieten van het verlaagd BTW tarief van 6% en van de Vlaamse sloop- en heropbouwkorting?

Wat zijn de voorwaarden om te genieten van het verlaagd BTW tarief van 6% en van de Vlaamse sloop- en heropbouwkorting?

De afbraak van een gebouw en de erop volgende heropbouw van een privéwoning geniet in bepaalde Belgische steden het verlaagd btw-tarief van 6%.
In Vlaanderen gaat het om 13 steden waar dit verlaagd btw-tarief van toepassing is. De Vlaamse regering probeerde die belangrijke fiscale stimulans in het verleden uit te breiden naar de rest van Vlaanderen, maar een uitbreiding van de federale fiscale gunstmaatregelen bleef uit. Ze heeft nu echter het heft in eigen handen genomen door een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting op 1 februari 2019 definitief goed te keuren.
Wie niet van het verlaagd btw-tarief kan genieten omdat hij niet in één van de 13 Vlaamse steden woont, kan met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Verlaagd Btw-tarief bij sloop- en heropbouw
De afbraak van een gebouw en de erop volgende heropbouw van een privéwoning geniet in bepaalde Belgische steden het verlaagd btw-tarief van 6%.
Volgende voorwaarden dienen hiervoor samen vervuld te zijn:

  • De afbraak gaat gepaard met de wederopbouw en ze moeten samen één handeling vormen.
  • Het gebouw wordt na de uitvoering van de werken uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt als privéwoning.
  • De privéwoning is gelegen in één van 13 steden in Vlaanderen, 32 steden op federaal grondgebied;
  • De stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
  • Op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek.
  • Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.

Voordat de btw opeisbaar wordt, dient de bouwheer bij het btw-controlekantoor, waar het gebouw gelegen is, een verklaring en een kopie van de bouwvergunning inzake afbraak en heropbouw in. In de verklaring vermeldt de bouwheer dat hij het gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk zal gebruiken als privéwoning.

De Vlaamse sloop-en heropbouwkorting
Sinds 1 oktober 2018 krijgen particulieren die een woning in het Vlaams Gewest afbreken en heropbouwen en geen recht hebben op het Btw-tarief van 6%, een forfaitair bedrag van €7.500  uitbetaald. Met deze Vlaamse btw-korting wordt het energieverbruik verlaagd en de woonkwaliteit verhoogd.

Aan de premie zijn enkele voorwaarden verbonden. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning aanvragen voor sloop en heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op de 6% BTW, kunnen de premie aanvragen.

Voorwaarden om in geval van afzonderlijke vergunningen toch in aanmerking te komen voor de premie zijn dat de vergunning voor sloop werd gemeld vanaf 1/10/2018 en vóór 1/03/2019 en deze voor heropbouw vanaf 1/10/2018 en vóór 31/03/2019. De aanvrager moet beide vergunningen aanmelden bij het Vlaams Energieagentschap en dit binnen de 60 dagen vanaf 1 maart. Voor wie een gecombineerde vergunning indient, bedraagt de termijn 30 dagen.Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw precies wordt afgeleverd, speelt geen rol omdat dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere.

De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. Aanvragen kunnen ingediend worden via deze webapplicatie van het VEA.

Heeft u hierover vragen? Contacteer ons dan gerust op 0498/91 12 34 of info@immo-desk.be !

Bron: CIB

 

 

Recommended Posts