Rookmelders in elke woning verplicht vanaf januari 2020!

Rookmelders in elke woning verplicht vanaf januari 2020!

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel.  Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.
Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen en vanaf 2020 in elke woning. Vanaf volgend jaar zullen bijgevolg alle eigenaars van een woning rekening moeten houden met deze nieuwe regel, ook als ze hun woning niet verhuren. Hieronder de rookmeldersverplichtingen:

Huidige wetgeving
Het is sinds 2013 verplicht om minstens 1 rookmelder per verdieping te hebben in:
      – huurwoningen en studentenkoten
      – nieuw te bouwen woningen
      – alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd en waarvoor een omgevingsvergunning vereist is
      – woningen waarvoor een bijzondere sociale lening werd toegekend

Januari 2020
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht voor alle Vlaamse woningen en zullen bijgevolg alle eigenaars van een woning rekening moeten houden met deze nieuwe regel, ook als ze hun woning niet verhuren.
De voorkeur wordt gegeven aan rookmelders met een 10-jarige batterij die je niet kan vervangen. Je hangt er best een in elke kamer die je moet doorkruisen om buiten te geraken.

Contacteer ons voor meer informatie op 0498/91 12 34 of info@immo-desk.be. Adres kantoor: Wiezeplein 13, 9280 Wieze (Lebbeke).

 

Bron: vlaanderen.be / wonenvlaanderen.be

 

 

Recommended Posts