Een woning verhuren in 2020? Denk aan de isolatie van je ramen en je dak!

Een woning verhuren in 2020? Denk aan de isolatie van je ramen en je dak!

1 januari 2020 is een belangrijke deadline voor huiseigenaars. Vanaf dan is dak- en raamisolatie verplicht!
Bij onvoldoende isolatie riskeer je een fikse portie strafpunten die mogelijks leiden tot de ongeschiktheid van je woning. En juist die ongeschiktheid kan je parten spelen wanneer je de woning wil verhuren.

Wat verandert concreet vanaf 1 januari 2020?
Volgend jaar verstrengt de regeling voor de isolatie van zowel daken als ramen:

Dakisolatie:
–  Vanaf 1 januari 2020 krijg je bij onvoldoende dakisolatie standaard 15 strafpunten, waardoor je woning bij controle mogelijks ongeschikt wordt verklaard.

 Raamisolatie:
– Vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 wordt voor een raam met enkele beglazing drie strafpunten gequoteerd en voor meerdere ramen met enkele beglazing negen strafpunten.
Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbelglas volstaan voor het ongeschikt verklaren van je woning.

Hoe wordt je woning ongeschikt verklaard?
Iedereen kan een onderzoek naar de ongeschiktheid van je woning aanvragen. De gemeente, andere overheden, sociale woonorganisaties… maar ook je huurders. Bij een onderzoek controleert de wooninspecteur je woning. Na afloop neemt de burgemeester een beslissing. Elke woning die ongeschikt wordt verklaard (na 15 strafpunten in een technisch verslag), wordt opgenomen in een Vlaamse inventaris.

Gevolgen van een ongeschiktheid?
Wanneer je een woning verhuurt is het opletten geblazen. De gevolgen zijn niet te onderschatten:
1.      Staat je woning na één jaar nog steeds op de inventarislijst? Dan betaal je een heffing. De heffing kan gewestelijk zijn (gebaseerd op het kadastraal inkomen van de woning) of gemeentelijk. De gemeente kiest dan zelf het belastingtarief (minimumaanslag is 500 euro en maximumaanslag is 990 euro). De gemeente schort de heffing op wanneer je de renovatiewerken begint.
2.     Zolang je woning op de lijst staat, geldt er een voorkooprecht op je woning. betekent Bepaalde overheden krijgen het recht om bij voorrang op een kandidaat-koper de woning aan te kopen.
3.     Je mag een ongeschikte woning niet verhuren of ter beschikking stellen. Doe je dit wel, dan kan je gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.
4.     Een lopende huurovereenkomst wordt mogelijks nietig verklaard. De huurder mag het teveel betaalde huurgeld terugvorderen.
5.     Is er sprake van een herhuisvesting van je huurder? Dan kan je opdraaien voor de kosten.

Twijfel je of jouw huurwoning in orde is? Contacteer ons voor meer informatie op 0498/91 12 34 of info@immo-desk.be. Adres kantoor: Wiezeplein 13, 9280 Wieze (Lebbeke).

 

Bron: www.notaris.be

 

 

Recommended Posts