Nieuwe Vlaamse verhuurnormen vanaf 2021: wat wijzigt er?

Nieuwe Vlaamse verhuurnormen vanaf 2021: wat wijzigt er?

08/12/2020

Om een huis, appartement of studentenkamer te kunnen verhuren, moet die voldoen aan een aantal woningkwaliteitsnormen. Die verschillen van gewest tot gewest. Wat wijzigt er in deze normen in Vlaanderen vanaf 2021?

Geen punten meer, maar categorieën
Systeem wijzigt in Vlaanderen. In Vlaanderen staan de normen voor huurwoningen en studentenkamers in de Vlaamse Wooncode. Tot nu toe is het zo dat als bepaalde normen niet gehaald worden, u daar als verhuurder een aantal strafpunten voor krijgt. Elk vastgesteld gebrek krijgt een bepaald aantal strafpunten. Vanaf 15 strafpunten is het pand of de kamer ongeschikt om te verhuren.

Gebreken van categorie 2 of 3 zijn verboden. Het systeem van strafpunten wijzigt en het is de zwaarte van een gebrek op zich dat doorweegt om een woning ‘ongeschikt’ te verklaren. Vanaf 2021 wordt niet meer gewerkt met zgn. strafpunten, maar wel met categorieën van gebreken. Zo zijn een beperkt aantal lichte gebreken nog wel mogelijk, maar wordt het verboden om te verhuren met gebreken van categorie 2 of 3.

Let op!  Hierdoor kunnen bepaalde gebreken vanaf 2021 niet meer door de beugel. Verhuurt u dan toch, dan riskeert u dat de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt en dat het huurcontract nietig verklaard zou worden.

Ook wijziging aan normen zelf?
Geen ommezwaai. Bijna alle gebreken die nu bestaan, bestaan nog steeds in 2021. Een beperkt aantal gebreken is verdwenen, een aantal andere zijn toegevoegd.

Vochtproblemen. In het huidige systeem zijn er hiervoor maximaal negen strafpunten. In het nieuwe systeem is een categorie 2 of 3 (en dus ongeschiktheid) mogelijk. De beoordeling van vocht aan het plafond van de gemeenschappelijke delen van een gebouw is nu ook mogelijk.

Rookmelders. De rookmeldersverplichting wordt ook gequoteerd met een gebrek van categorie 2. Om een conformiteitsattest te verkrijgen is het nu immers ook al nodig om aan de rookmeldersverplichting te voldoen.

Drinkbaar water. Het water aan de gootsteen moet nu ook drinkbaar zijn (leidingwater of attest en geen loden leidingen). Dit is een gebrek van categorie 3.

Verwarming. Momenteel moet de plaatsing van een vast verwarmingsapparaat mogelijk zijn (in zelfstandige woningen). In de nieuwe regeling moet een vast verwarmingsapparaat aanwezig zijn in minimaal een leefkamer (categorie 3). De mogelijkheid om er een te plaatsen, volstaat dus niet.

Isolatie. In het geval dat er geen EPC is of de score niet voldoet, zal men vanaf 2021 moeten aantonen dat er effectief dakisolatie is om een quotatie te vermijden. Momenteel wordt dit niet gequoteerd als de aanwezigheid niet vast te stellen is. Voor kamers is er enkel een verplichting voor dubbele beglazing. Er is geen dakisolatieverplichting.

Specifiek voor studentenkamers. De fietsenberging is niet meer verplicht, net zomin als de aanwezigheid van een gemeenschappelijke leefruimte. Ook gebreken en de bezettingsnorm in gemeenschappelijke functies zijn aangepast.

Verhuurt u een woning of een studentenkamer, dan is niet langer het aantal strafpunten van belang, maar wel of er gebreken zijn die behoren tot categorie 2 of 3. Het kan bv. gaan om het ontbreken van rookmelders, drinkbaar water of verwarming. Zo’n woning of kamer mag vanaf 2021 dan immers niet meer verhuurd worden.

 

Bron: tipsenadvies.be

 

 

Recommended Posts